Hoe onderhoud ik mijn opblaasbaar zwembad?

Nadat het zwembad goed is opgezet en gevuld is met zwemwater, zijn er nog enkele basisregels voor het onderhoud:

  • Het is belangrijk om het zwemwater regelmatig te filteren als het zwembad is aangesloten op een filterpomp. Het filteren neemt gemiddeld drie tot zeven uur in beslag, afhankelijk van de filterpomp en de vervuiling van het zwemwater. Houd hier rekening mee. Zorg ervoor dat er geen personen in het zwembad aanwezig zijn tijdens het filteren. Vergeet ook niet de patroonfilter regelmatig uit te spoelen en zo nodig te vernieuwen. Het uitspoelen van de patroonfilter kan met gewoon leidingwater onder een waterkraan of tuinslang.
  • Verwijder meteen blaadjes, insecten, gras en ander vuil uit het water na gebruik.
  • Om het sterk afkoelen van het zwemwater te voorkomen kan ’s avonds het zwembad worden afgedekt met een afdekzeil. Dit zorgt er tevens voor dat er niets in het zwemwater valt in de tijd dat het zwembad niet wordt gebruikt.

Voor grotere zwembaden zijn de basisregels doorgaans niet voldoende. Het is namelijk van belang om ook onderhoudsproducten toe te voegen. Als er geen zoutwatersysteem aanwezig is, dan is chloor onmisbaar. Dit is verkrijgbaar in poeder of tabletvorm. Chloor heeft een ontsmettende werking en zal tevens de vorming van algen helpen voorkomen. Bij een zoutwatersysteem is het voldoende om alleen zout toe te voegen. Deze producten zijn niet schadelijk wanneer ze in de juiste concentratie en hoeveelheden worden gebruikt. De PH waarde en de chloor moeten goed in in de gaten gehouden worden. Het is het handigst om hiervoor een eenvoudige testkit te gebruiken. Let erop dat de producten nooit zomaar puur aan het zwembadwater wordt toegevoegd. Maak iedere keer gebruik van een skimmer of los ze eerst op met behulp van een emmer of gieter. Hoeveel er van de onderhoudsproducten (of zout) zal moeten worden toegevoegd is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij kan gedacht worden aan het volgende:

  • De hoeveelheid water er in het zwembad zit;
  • De temperatuur van het zwembadwater. Hoe warmer het water, hoe groter de kans op algen en bacteriën;
  • De hoeveelheid regen wat in het zwemwater zit. Regen is namelijk zuur en bevordert de ontwikkeling van algen.
  • De sterkte van de filterpomp. Hoe groter het zwembad is, hoe krachtiger de pomp moet zijn. Een pomp die te licht is kan namelijk het water niet volledig filteren. Doorgaans is het volledige zwemwater gefilterd in drie tot zeven uur.
  • Gebruik van het zwembad. Hoe vaak en met hoeveel personen zit men in het water.
  • Plaats waar het zwembad zich bevindt. Bomen of hoge struiken in de buurt, op een zonnige plaats of juist beschut.

Kijk ook bij de sectie waterbehandeling voor meer informatie over onderhoudsproducten. Heb je volop genoten van je opblaasbaar zwembad, maar is de zomer nu voorbij? Is het tijd om het zwembad op te bergen? Lees dan verder wat je kunt doen met het opblaasbad in de winter


© 2008-2019 Zwembadinfo.nl Alle rechten voorbehouden