Zwembad op gras?

“Kan ik mijn zwembad op het gras plaatsen?”

Deze vraag wordt geregeld gesteld, ook omdat mensen in de tuin vaak de meeste ruimte over hebben op het gazon. Ook heeft een goed gelegd gazon vaak een vlak oppervlak, waardoor men bij voorkeur het opblaasbaar zwembad op het gras zou willen zetten.

In principe is het voor het zwembad geen probleem om het op het gras te plaatsen. Het gras is er echter niet zo blij mee. Beschadiging van het gras is namelijk niet te voorkomen indien je er een zwembad op zet. Als het zwembad op het gras in de tuin staat – zowel met als zonder grondzeil-, dan stikt het gras onder het zwembad of grondzeil. Ook wordt er vaak chloor aan het zwemwater toegevoegd, wat niet goed is voor gras of omliggende planten. Het water wordt door zwemmen of spelen vaak rondgespat, waardoor gras en planten zwaar te verduren krijgen. Ook neem je zwembadwater mee wanneer je het zwembad uit stapt. Al het gras onder het zwembad zal verdwijnen. Je kunt er rekening mee houden dat nagenoeg al het gras onder het zwembad zal verdwijnen.

Probeer daarom de omgeving van het zwembad, dus ook het grondzeil, zo droog en schoon mogelijk te houden. Indien mogelijk ook zo snel mogelijk het spatwater verwijderen. Hiermee kan de groei van algen zoveel als mogelijk worden voorkomen.

Kan er gras door het grondzeil en de liner heen groeien?

Helaas wel. Er zijn een aantal stugge, harde grassoorten die zelfs door zeil en liner heen kunnen groeien. De enige manier om dit te voorkomen, is om op de plek waar het zwembad komt te staan, deze grassoorten te verwijderen. Het gaat dan voornamelijk om de Bermuda gras en St.Augustin gras.

Het beste wat je minimaal kan doen om een zwembad op het gras te plaatsten is om eerst een grondzeil neer te leggen, waar je vervolgens het bad op zet.

Grondzeilen online kopen

Er zijn verschillende soorten grondzeilen te koop via onderstaande webshops:


© 2008-2018 Zwembadinfo.nl Alle rechten voorbehouden