Zwembad op gras?

“Kan ik mijn zwembad op het gras plaatsen?”

Deze vraag wordt vaak gesteld, ook omdat mensen in de tuin vaak de meeste ruimte over hebben op het gazon. Ook heeft een goed gelegd gazon meestal een vlak oppervlak, waardoor men bij voorkeur het opblaasbaar zwembad of opzetbad op het gras zou willen zetten.

In principe is het voor het zwembad geen probleem om het bad op gras te plaatsen. Het gras is er echter niet zo blij mee. Beschadiging van het gras is namelijk niet te voorkomen indien je er een zwembad op zet. Als het zwembad op het gras in de tuin staat – zowel met als zonder grondzeil-, dan stikt het gras onder het zwembad of grondzeil. Ook wordt er vaak chloor aan het zwemwater toegevoegd, wat niet goed is voor gras of omliggende planten. Het water wordt door zwemmen of spelen vaak rondgespat, waardoor gras en planten zwaar te verduren krijgen. Ook neem je zwembadwater mee wanneer je het zwembad uit stapt. Je kunt er rekening mee houden dat nagenoeg al het gras onder het zwembad zal verdwijnen. Probeer daarom de omgeving van het zwembad, dus ook het grondzeil, zo droog en schoon mogelijk te houden. Indien mogelijk ook zo snel mogelijk het spatwater verwijderen. Hiermee kan de groei van algen zoveel als mogelijk worden voorkomen.

Het enige wat je kunt doen is het zwembad niet te lang op het gras te laten staan. Maar helaas voor de meeste mensen is dat geen oplossing. Je wilt namelijk niet om de zoveel dagen je zwembad leeglaten, verplaatsen en opnieuw vullen!

Is het leed al geschied en heb je een gele plek op de plaats waar het zwembad stond? Met een beetje geluk zijn de wortels van het gras nog in leven en trekt de gele plek na verloop van tijd weer bij. Sproei de dorre plek niet teveel: het dode gras kan teveel water niet verwerken. Eventueel met een verticuteerhark het meest dode gras verwijderen en vervolgens de plek een beetje open harken. Hiermee komt er extra lucht tussen de dode grassprieten wat herstel kan bevorderen.

Een ander, beter alternatief dan om de dag je bad te verplaatsen of achteraf het gras proberen te herstellen: plaats het zwembad indien er voldoende ruimte is niet op het gras, maar op bijv. het terras met onder het zwembad een grondzeil. Dit maakt de ondergrond gladder zodat de bodem van het zwembad strakker ligt. Wel zo prettig voor de voetjes.

Kan er gras door het grondzeil en de liner heen groeien?

Helaas wel. Er zijn een aantal stugge, harde grassoorten die zelfs door zeil en liner heen kunnen groeien. De enige manier om dit te voorkomen, is om op de plek waar het zwembad komt te staan, deze grassoorten te verwijderen. Het gaat dan voornamelijk om de Bermuda gras en St.Augustin gras.

Het beste wat je minimaal kan doen om een zwembad op het gras te plaatsten is om eerst een grondzeil neer te leggen, waar je vervolgens het bad op zet.

Grondzeilen online kopen

Er zijn verschillende soorten grondzeilen te koop via onderstaande webshops:


© 2008-2019 Zwembadinfo.nl Alle rechten voorbehouden